Turvaryn kysely "Mitä te vanhempainyhdistykset teette?"

Turvaryn kyselyyn ”Mitä te vanhempainyhdistykset teette?” 8.10.-1.11.2018 vastasi 14 vanhempainyhdistystä.

Kysely liitteenä.

Osa tuloksista oli keskusteltavana Vy-clubilla 20.11.2018, kts. Puhetta pöytäliinoista-liite sivulta>>

M Bakeryn 60€ lahjakortin voitti arvonnassa Kerttulin vanhempainyhdistys. Kiitämme M Bakeryä osittaisesta lahjakortin sponsoroinnista. 

Tuloksista

-4/14 yhdistyksen hallituksessa oli 10 tai enemmän jäseniä. Viidelläkin toimittiin, yleisimmin oli 6 jäsentä.

-Vastanneista yhdistyksistä viidellä kuluva toimintakausi oli vähintään 20. toimintakausi! Pisimpään toiminut vastasi 27. Mukaan on saatu myös ensimmäistä toimintakauttaan aloittavia. Vain yhdellä vastanneista ei ollut tiedossa montako toimintakautta vanhempainyhdistys on ollut olemassa.

Edustavuus

Vastaajan suora arvio hallituksen edustavuudesta puuttui suurimmalta osalta vastaajista. Muutama vastaaja totesi edustuksen kattavaksi, erittäin hyväksi tai hyvin edustavaksi. Yksi vastaus ”parannettavaa”.

Eniten kommentoitiin (6/14) kaikkien hallituksen jäsenten olevan naisia tai naisten olevan yliedustettuna. 2/14 vastanneesta kertoi hallituksessa olevan useita kansallisuuksia / maahanmuuttajia.

Yhteistyö koulun kanssa

-9/14 vastasi, että hallituksen kokoukseen osallistuu aina päiväkodin tai koulun edustaja, vain yhden yhdistykseen ei koulun edustajaa ole paikalla kutsusta huolimatta. Muilla koulun / päiväkodin edustaja on paikalla kutsuttaessa tai yhteyttä pidetään kokousten ulkopuolella.

-kysyttäessä päätoimintaa, mihin resursseja käytetään 3/14 mainitsi yhteistyön koulun / päiväkodin kanssa; mm. KOR (oppilashuoltoryhmä) sekä oppilaskunta.

-Koulukuvaus on usein vanhempainyhdistyksen ja koulun yhteistyötä. 5/14 vanhempainyhdistyksestä mainitsi koulukuvien kilpailutuksen olevan varainkeruuta, yhden vanhempainyhdistyksen todetessa kilpailutuksen vain vievän yhdistyksen resursseja.
 

Miten vanhempainyhdistysten vapaaehtoisten toiminta näkyy

Paljon yhteisöllisyyttä, arjen riemua sekä oppilaiden huomiointia jäisi toteutumatta ilman vanhempainyhdistysten aktiivien toimintaa:

Discot oppilaille kouluajan ulkopuolella, illanviettoja oppilaille ja vanhemmille ruuanlaiton tai koulunaloituksen teemalla tai säännöllisesti liikunnan parissa. Eräs yhdistys nimenomaan mainitsi tavoitteenaan vanhempien ja perheiden tutustuttaminen toisiinsa. Vanhempainyhdistysten järjestämät luentoillat vanhemmille ovat perinteistä toimintaa.

Vanhempainyhdistykset saavat myös oppilaat näkymään jakamalla yrityksiltä lahjoituksena pyydettyjä heijastimia syksyisin oppilaille.

Lähes kaikki vanhempainyhdistykset mainitsivat varainkeruun pääasiallisena toimintamuotonaan. Yksi vastaus mainitsi varainkeruun olevan maltillista ja yhdessä yhdistyksessä kerättiin jäsenmaksua. Osa tapahtumista oli yhteisöllisyyden rinnalla myös varainkeruuta esim. myyjäiset tai lauantaikoulupäivän buffet. Muuten varoja kerättiin myymällä tuotteita, koulukuvauksen järjestelystä saadun palkkion lisäksi. 

Hymypatsaiden ja stipendien jakamisen taustalla on aktiivisten vanhempien toiminta

Kaikki, paitsi yksi, vastanneiden koulujen vanhempainyhdistyksistä ovat oppilasstipendien rahoittajia. Erään koulun vanhempainyhdistyksen kautta tarjotaan stipendien sijaan kesätyöpaikka yhdelle yhdeksäsluokkalaiselle per luokka.

Yksilöiden lisäksi varoja käytetään ruusuihin koulusta lähteville sekä yhdessä toimimiseen; kutoset saavat varoja luokkaretkelle, tuetaan muita retkiä ja lajikokeiluja tai päiväkodin ryhmät virkistysrahaa ryhmän yhdessä päättämään toimintaan.

Kaikki oppilaat saavat iloa myös hankinnoista; leluja, urheiluvälineitä, pastilleja, joulupusseja sekä kirjoja.

Vanhempainyhdistykset käyttävät varoja myös huomioidakseen muita kuin oppilaita; joululahjat kouluvaareille, vanhempainyhdistyksen yhteysopettajan kukittaminen, opettajastipendi rohkeasta vieraan kielen käytöstä.

Jos haluat tietää jotain tai kommentoida kyselyä, laita viestiä turvary.pj@gmail.com

PDF-tiedosto181120_Mitä vanhempainyhdistyksesi tekee_ - Google Forms.pdf (122 kB)
Turvaryn kysely ”Mitä te vanhempainyhdistykset teette?” toteutettiin 8.10.-1.11.2018.